- Tietokirja -

Törmään usein (lähes jatkuvasti) örkkeihin kohdistuviin harhaluuloihin. Onkin palkitsevaa, kun saan kertoa "örkeistä tietämättömälle" mitä nämä olennot todella ovat.

Tietyt käsitykset ovat tiukasti pinttyneitä, mutta on ollut ihanaa huomata, että suurimmalla osalla on siitäkin huolimatta avoin mieli ja aito mielenkiinto kuulla asioiden muitakin puolia. Tämä avarakatseisuus ja asioiden omaksuminen on mielestäni kasvanut. Ihmisillä ei ole enää niin jyrkkiä mielipiteitä – paitsi ehkä niillä kaikkein vanhimmilla jäärillä… 😆 (Leikki leikkinä.)

Olen myös miettinyt, että ehkä nykyisin osaan itsekin tuoda asioita esille vähemmän hyökkäävästi, mikä tietenkin auttaa kuulijoita/lukijoita ottamaan paremmin vastaan sen, mitä minulla on sanottavanani. Olen sielultani tulinen kuin örkki, joten helposti saatan vallan kimpaantuakin – mutta ikä opettaa, ja se räjähtävä nuoruus on jäänyt jo taakse. 


Olen yllättynyt ihmisten mielenkiinnosta örkkejä kohtaan!
Uskon, että olen omalta osaltani auttanut asiassa tuomalla örkkejä esille eri näkökulmista. Tähän kuuluu myös fantasiakirjasarjaani varten luomani oma Örkkirotu. Erilaisuudessaan Qyamian Örkit kiehtovat, ja todella moni "Zequera Kätketty" esikoisromaanini lukenut on nimennyt tarinasta suosikkihahmokseen erään siinä seikkailevan Örkin! Joten kiitos kaikille mielenkiinnosta, arvostuksesta ja armollisuudesta Örkkejäni kohtaan. 💚 

Tästä kaikesta – ihan kaikesta kokemastani – inspiroituneena olen lähtenyt suunnittelemaan tietokirjaa örkeistä. Siis örkeistä ihan yleisesti eri fantasiamaailmojen rotuna, sekä rodun syntyhistoriasta ja leviämisestä. Mielestäni kotimainen "fantasiakulttuuri" tarvitsee tällaisen oppaan avartamaan ihmisten tietoisuutta, kun kiinnostusta kuitenkin on olemassa.
Minä jos kuka tiedän, kuinka vaikeaa örkeistä on löytää tietoa. Nimittäin sitä faktatietoa, joka ei perustu oletuksiin ja valtavirtaan pinttyneisiin mielipiteisiin. Eivätkä örkit ole mikään mielipideasia – he ansaitsevat olla enemmän! He ansaitsevat olla yksi itsenäinen fantasiagenren laji, joka juontaa juurensa 1500-luvulle, osaltaan jopa paljon, paljon kauemmaskin.

Tiesitkö muuten, että suomen kielessä esiintyi 1960-luvulla örki sana, josta muotoutui sana örkki jo ennen Kersti Juvan örkki suomennosta orc sanalle. Suomenkielen örki sana taas juontaa juurensa 1700-luvulle asti, jolloin se esiintyi muodossa örke. Vaan minkälaisia mahtoivat olla nämä örket? 😉 

Työnimenä tietokirjallani pidän: Väärinymmärretyt ÖRKIT
Olen hakenut projektilleni apurahaa, mutta vielä ei ole tärpännyt. Yritän heitellä uusia siimoja vesiin ja etenen maltilla. Olen ymmärtänyt haukanneeni aika tosi ison palan, enkä usko selviäväni tästä urakasta ilman apurahan suomia mahdollisuuksia.

Mikäli sinulla on esittää mielenkiintoisia tietolähteitä örkeistä, vinkkaa ihmeessä sähköpostiini kaukamaa.skessa@gmail.com, tai tule nykäisemään hihasta somessa tai IRL.


Minulta jo julkaistua örkkitietoa:

Kirjoitin örkkien historiaa käsittelevän blogipostauksen helmikuussa 2020. Halutessasi pääset lukemaan postauksen TÄSTÄ

Kosmoskynän numerossa 1/2021 on kirjoittamani artikkeli: Örkkien seksuaalisuus – kun kakki fantasiat käyvät toteen.