- Kirja-arvioita -

Sydämellinen kiitos kaikille teille, jotka olette arvioineet Qyamian kirjoja mm. somessa ja sähköpostitse! 💚

Olen kerännyt tähän joitakin arvioita kirjoistani, mutta tästä puuttuvat esimerkiksi "Insta-stooreissa" vilahdelleet, niin ikään ihanat, arviot. Niitä en ole tohtinut sieltä muistiin poimia. Joka ikinen kirja-arvio on kuitenkin lämmittänyt mieltäni aivan suunnattoman paljon, ja ne ovat antaneet puhtia jatkaa tätä harrastusta omakustannekirjailijana – Qyamian tarinoiden kertojana.


~***~


Ensin esikoisestani, Zequera Kätketty, saamaani palautetta:


Kirjan tapahtumat sijoittuvat Qyamian maailmaan, joka päällisin puolin vaikuttaa tavanomaiselta fantasiamaailmalta tuttuine rotuineen. Tässä sarjan aloitusosassa esiin nousevat erityisesti örkit. Monella meistä lienee jo mielikuva siitä, mitä örkit fantasiatarinoissa ovat, mutta Zequera Kätketyn etuna on, ettei se sorru kuvailemaan rotua stereotyyppisillä tavoilla vaan tuo niihin toisenlaisen, monitahoisemman näkökulman. Juuri tällainen kokeilevaisuus on indiekirjojen rikkaus.
- Raita Jauhiainen, Goodreads-arviosta poimittu ote


Tämä Skessa Kaukamaan Zequera – Kätketty oli niin hyvä! Se on kertomus Zequeran elämästä. Kahden eri rodun kohtaamisesta, joka on menneisyyden vuoksi täynnä vihaa ja ennakkoluuloja, mutta kun kumpikin oppii katsomaan niiden ohi, he näkevät maailman ja rakkauden uudella tavalla. Kirja oli todella kauniisti kirjoitettu ja sen tunnelmat saivat Qyamian tuntumaan heti kodilta. Tuntui, että lensin sivujen läpi, ja harmitti aina kun jouduin lopettamaan lukemisen. Örkit oli kuvattu kiinnostavasti ja kun loppuvaiheessa niitä ei enää ollut, fiilikseni hieman lopahti. Jään kumminkin innolla odottamaan jatkoa ja lisää tarinoita örkeistä.
- Varjokirjat, Instagram-julkaisu
Varjokirjat arvosteli Zequera Kätketyn myös YouTube-kanavallaan! 💕


"Well then. I read this. And I loved it. For anyone into fantasy books, go for it.
The journey of Nane or Zequera is quite amazing and halfway through the book I actually realized this is the first book of the Qyamia tales, so by the end it left me anxiously waiting for the next book.
I can't believe she had trouble getting it published!!"
- Eeva Leikoski, Instagram-julkaisu


Tämä Skessa Kaukamaan esikoisteos on fantasiaa, joka ihastutti vaikuttavalla kerronnallaan ja sisällöllään. Lopussa heräsi kysymyksiä, mikä sekin on hyvän fantasian tunnusmerkki. Ehdottomasti lukemisen arvoinen!
- Taru Väyrynen, Twitter-päivitys


Skessa Kaukamaan Zequera Kätketty luettu. Lempihahmokseni nousi Zagra; illalla luvun 11 luettua ärsytti, kun aamulla oli aikainen herätys (luin silti 2 lukua lisää, koska meni jännäksi/mielenkiintoiseksi). Ja luku 20... en odottanut sitä, mutta I loved it.
- Aysha Ishikawa, Twitter-päivitys


Pidin kirjasta kovasti ja oli helposti luettavakin. Sitä ei vaan halunnut lopettaa lukemasta, kun oli kerran aloittanut. Tarina vei mukanaan ja se oli hyvin mielenkiintoinen. Pidin paljon hahmoista, erityisesti Zagrasta. Kartta oli kiva yllätys, kun niitä ei oikein tahdo olla kotimaisissa fantasiakirjoissa. Örkeistä sen verran, näen ne ihan erilaisina kuin esim. WoW:in tai Tolkienin örkit, mutta se ei haitannut ollenkaan.
- Caladran, sähköpostiini tullut lukijapalaute


Skessa Kaukamaan Zequera Kätketty on ihastuttavan raikasta indiefantasiaa, joka todella vie mukanaan. Täytyy sanoa, että kirja oli minulle erittäin positiivinen yllätys! Luin sen eilen ennen nukkumaanmenoa loppuun ja vieläkin kirjan tapahtumat pyörivät mielessäni.
Nane menettää lapsena vanhempaansa örkkien hyökkäyksessä ja päätyy kasvamaan läheisessä kylässä kasvattivanhempiensa kanssa. Kylässä Nane tapaa salaperäisen Shamaanin, jonka huhutaan olevan kirottu. Jo lapsena Nane tuntee syvää yhteyttä Shamaanin kanssa ja tämä onkin merkittävä osa naisen elämää. Voimakas Meri kutsuu Nanen kuitenkin matkalle, jossa tämä pääsee toteuttamaan kohtalonsa. Samalla Nane törmää ajatukseen anteeksiannosta, jota ilman hän ei pysty jatkamaan.
Lähtöasetelmaltaan Kaukamaan teos vaikuttaa olevan aika perinteistä fantasiaa, orpo päähenkilö lähtee merkittävälle matkalle. Kirja kuitenkin yllättää lukijansa, sillä se lähteekin aivan erilaiseen suuntaan kuin olisi voinut olettaa. Juonesta en halua kertoa enempää, kehotan kaikkia tutustumaan siihen itse. Kirjassa seikkailee ihmisten lisäksi perinteisiä fantasiahahmoja, mutta erityisesti örkit kuvataan hyvin toisella tavalla kuin perinteisessä fantasiassa. Örkeistä odotankin lukevani lisää seuraavassa osassa.
Erityisen ilahduttavaa Kaukamaan teoksessa on monipuolisen jumaltaruston olemassaolo. Pidän aina fantasiamaailmoista, joissa jumalilla on merkittävä rooli tapahtumien kulussa. Tämä osa on selkeästi tietynlainen esiosa, jossa pedataan sarjan tulevia tapahtumia ja seuraavassa osassa varmaan avataan lisää myös jumalten motiiveja ja tarkoitusperiä.
Mielestäni kirjan kieliasua olisi voinut vielä vähän hioa, Kaukamaa käyttää sinällään hyvinkin monipuolista ja hyvää kieltä, mutta välillä tietynlainen toisto vähän pisti silmääni. Mutta joka tapauksessa, erittäin mielenkiintoinen ja todellakin lukemisen arvoinen esikoisteos! Aloitin heti tähän perään sarjan seuraavan osan, eli siitä arviota vähän myöhemmin.
Tähtiä kirjalle annoin ⭐⭐⭐⭐
- Sumukorppi, Instagram-julkaisu


Lukuhaasteen kahdeskymmeneskuudes kirja vie meidät seikkailemaan Qyamiaan. Siellä pahat ja pelottavat örkit tappavat raa'asti ihmisiä. Kirja vie meidät mielenkiintoisiin paikkoihin ja odotan mielenkiinnolla, milloin lohikäärmeiden aika koittaa. Tarina etenee hitaasti mutta juoni pitää otteessaan, joten on pakko selvittää, mitä seuraavaksi tapahtuu. Nane, tarinan päähenkilö on mielenkiintoinen hahmo ja olisin halunnut tietää tästä vielä lisää... Enempiä paljastamatta, lukekaa itse, miten tässä käy.
- Jari, Instagram-julkaisu


Kaukamaan syvällinen ja hieno esikoisteos rakkaudesta, tunteista ja elämäntarkoituksesta. Vetovoimaisessa fantasiatarinassa ja sen maailmassa on jotakin niin kaunista ja puhuttelevaa, että sen analysoiminen on vaikeaa. Se pitää tuntea. Lukijan onneksi kysymys on kirjasarjasta, jonka toinen osa on jo ilmestynyt.
E.E. Leivo, Goodreads-arvio


Käsittääkseni esikoisteos? Ehdottomasti tutustumisen arvoinen, örkkikammoisellekin…
- Kari, e-kirjan arvostelu bod.fi sivustolla


Kieli oli tavattoman kaunista, kuten myös koko kirjan ulkoasu aina kansien ja taiton asettelua myöten.
- Kasvotusten saatu lukijapalaute


Eihän ne Örkit olleet ollenkaan sellaisia kuin Tolkienin örkit!
- Kasvotusten saatu lukijapalaute


~***~


Toisinkoisestani, Falqure Kahlittu, saamaani palautetta:


Pidin kovasti ja olen hieman surullinen muutaman hahmon kohtalosta. ☺
- Caladran, Twitter-päivitys


Varjokirjat Instagramissa kertoi Qyamian kirjat -sarjan olevan omakustannekirjallisuuden kentällä yksi hänen suosikeistaan. (Kiitos!) Toisinkoisestani hän tuumi samalla seuraavaa:
"Falqure – Kahlittu sijoittuu yli 1000 vuotta eteenpäin edellisen osan Zequeran tapahtumista. Minulla meni alussa hetken aikaa ennen kuin pääsin uusiin hahmoihin kiinni, varsinkin kun tässä kirjassa kertojia oli useampi. Lukiessa pohdin paljon, mikä tarinan pointti on, mutta lopussa se selkiytyi. Tarinan ydin ei ole ihmiset, haltijat tai edes örkit. Se on tarina Merestä ja Qyamiasta, ja hetkistä jotka ovat vaikuttaneet näihin valtaviin osasiin. Tarina on massiivinen ja se pysyi ihailtavan hyvin kasassa. Etenkin loppu oli huikea. Lukukokemus herätti paljon ajatuksia siitä, millaisen tarinan meidän maapallomme kertoisi. ⭐⭐⭐⭐"
- Varjokirjat, Instagram-julkaisu


Gamergirl (jos näin saan kutsua ☺) Elisa lähetti minulle ihania yksäreitä Instagramissa.
Tässä niistä pari:
"Luin sun kirjan loppuun perjantaina ja pakko sanoa, että tykkäsin todella!! Aina vaan paranee. 😊👌 Huomasin töissä, että ajatus harhaili tuohon kirjaan ja luin sen sitten kotiin tultua loppuun asti, kun en malttanu lopettaa. Oqyr oli mun mielestä aivan ihastuttava hahmo! Niin ja sä kirjoitat todella hyvin, sulla on sellainen kunnon tarinan kertojan tyyli. Innolla odotan kolmatta. 👍"
"Kyllä sen huomaa sun tekstistä, että kirjotat tosi tunteella ja sen takia sun hahmot onkin niin mielenkiintoisia! 😊👍"
- Elisa, Instagramin yksityisviestit


Täytyy todeta jälleen kerran: tosi nautinnollista tekstiä! Sinulla on suomen kieli tavattoman rikkaasti ja silti hyvin selkeästi hallussa. Sen huomaa jo heti ensimmäisillä sivuilla. Ja kuinka valloittava mielesi maailma onkaan! Näitä kirjoja ei ole tehty hätäisesti!
Katselin usein kirjasi kannen upeaa kuvaa, sen tekijä osasi myös kuvata tunnelmaa tosi hyvin ja kauniisti. Lukiessani minulle tuli monta kertaa mieleen, että tästä saisi todella hienon elokuvan nykytekniikalla. Pitäisi vain saada filmille hienot kuvauksesi tapahtumista ja ympäristöistä!
Suuri nautinto minulle oli käyttämäsi rikas kieli ja suuri ihmetys tuo mielikuvituksesi. Harvoin kirjaa lukiessani tulen edes huomanneeksi sellaisia hienoja yksityiskohtia mitä sinun teoksistasi löysin. Jään innolla odottamaan jatkoa.
- Sähköpostiini tullut lukijapalaute asiakkaaltani töistä


Skessa Kaukamaan Falqure Kahlittu on toinen osa Qyamian kirjoja. Tässä osassa Meren uhka voimistuu ja toisaalta horisontissa häämöttää myös toinen ongelma - Jumalat. Epäkuolleilla on kuitenkin yksi toivo, heidän johtajansa Gregor. Onnistuuko mies johdattamaan kansansa heille tarkoitettuun sotaan?
Kaukamaa jatkaa tässä kirjassa jo edellisessä osassa tutuksi tullutta tyyliä, joka toimii oikein kivasti. Tässä osassa tapahtumia ja taisteluja on selkeästi enemmän ja lukija pääsee tutustumaan lähemmin Qyamian eri kansoihin, rakkautta unohtamatta. Vaikka tämä on jatko-osa kirjalle Zequera Kätketty, voisi tämän mielestäni lukea ensin ja Zequera kätketyn vasta jälkeenpäin.
Kirja on oikein mahtipontista ja eeppistä fantasiaa, jossa taistellaan maailman pelastuminen puolesta. Sarjan ensimmäinen osa alusti tapahtumia melko rauhalliseen tahtiin ja nyt päästiin sitten toiminnan makuun. Edelleenkin hyvää fantasiaa, odotan innolla sarjan seuraavia osia.
Tähtiä annoin ⭐⭐⭐⭐
- Sumukorppi, Instagram-julkaisu


Lukuhaasteen kahdeskymmenesseitsemäs kirja tekee paluun Qyamiaan. Toisessa osassa on jo enemmän toimintaa. Kirjassa esiintyy upeita hahmoja ja mielenkiintoisia paikkoja. On jumalia ja ilkeä Meri, jonka suunnitelmissa on tuhota jumalat.
Innolla odotan seuraavaa osaa.
- Jari, Instagram-julkaisu


~***~


Kolmas osa, Valeqora Kuolematon, on saanut mm. seuraavaa palautetta:


Sain luettua uusimman kirjasi ja RAKASTIN sitä! Pakko myöntää, et tää oli suosikkini näistä kirjoista. 😍
- Herainia, Instagramin yksityisviestit


Hei! Sain luettua sinun kirjan, ja särkyi mun sydän. Acalmon ja Endarco olivat mun lempipari. Tulee vaan ikävä Alcalmonia ja Endarcoa; niiden nauruhetki oli kyllä parasta. Endarco... haah!
Menee pari päivää, että tokenen tästä. Kirjaa oli kiva lukea, vaikka loppu olikin shokki. Pidin enimmäkseen siun toka kirjasta sekä Oqyrin novellista. Hänkin oli suosikki hahmo!
(Tiivistelmä alkuperäisestä palautteesta, jotta juonipaljastuksilta vältytään... ^^)
- Caladran, Discordissa tullut palaute


Lukuhaasteen kahdeskymmeneskahdeksas kirja on kolmas ja viimeinen osa Qyamian kirjoista. Synkkä ja jännittävä päätös, jota lukiessani mietin, että päättyykö kaikki näin, vai vieläkö toivoa on...
Oli haikeaa seurata örkkien ja ihmisten, sekä haltioiden kohtaloa, unohtamatta kuitenkaan lohikäärmeiden synkkää kohtaloa. Huh! Erittäin vaikuttavaa fantasia -trilogiaa, jonka tyyppistä voisin lukea lisää.
- Jari, Instagram-julkaisu


~***~


Novelli, Koko Lohikäärmesydämestäni, on saanut mm. seuraavaa palautetta:


Luettu! Pidin kovasti. 💜 Tosin jokin Gregonin sanoissa sai mut vetistelemään, mutta oli ihanaa lukea heidän yhteinen hetki. Gregonkin sai tuntea kunnolla jotain.
Vielä, että hotkaisen tämmöiset kirjat/novellit yhdessä päivässä. Mitähän se musta kertoo? Musta m/m romanssit on niin ihania, ne tuovat mulle elämää. Ja, se miten kuvailit Oqyrin kehoa ja tuntemuksia oli jotain mitä en osaa kuvailla, paitsi minäkin haluan silittää sen suomuja. 😅
- Caladran, Discordissa tullut palaute


Romaaneista en ole vielä lukenut kumpaakaan, mutta tartuin silti rohkeasti tähän novelliin ehkä juuri sen lupaaman kuuman erotiikan ja nimenomaan sateenkaarevan homoerotiikan vuoksi.
Novellissa on kaksi päähenkilöä Lohikäärmesyntyinen Oqyr ja ihmissyntyinen Epäkuollut Gregon. Oqyrillä on sisällään suuria tunteita, Gregonilla vain tuntemuksia, mutta ei tunteita. Kohtaavatko nuo erilaiset, mutta niin samankaltaiset tunteet, eikun siis tuntemukset? Tämä olikin hankalaa. Siis tunteet ja tuntemukset.
Lukukokemuksena tämä novelli oli nopealukuinen ja satuin lukemaan sen juuri yhtenä tämän kesän tukalimmista hellepäivistä, joten se oli myös sanalla sanoen kuumaa eroottista luettavaa. Koska novelli on lyhyt, niin en paljasta sen enempää sen tapahtumia. Mutta sen voin sanoa, että minut tämä novelli kyllä yllätti, sillä en ollut aikaisemmin tutustunut Lohikäärmeiden eroottisiin leikkeihin.
Novellin teksti on sujuvaa ja erotiikan kuvaus siistiä ja tyylikästä.
Suosittelen!
- Markus Kronström, Instagram-julkaisu


Skessa on aivan ihanan upea ja rohkea indiekirjailija!💚
Tää yllätti mut vain ja ainoastaan hyvällä tavalla. Takakansi lupasi kahden miehen välistä erotiikkaa ja sen minä lukijana todellakin sain! Odotin vaan koko ajan milloin päästään asian ytimeen! 😂😏
Päähenkilöinä toimii Lohikäärmesyntyinen Oqyr ja Ihmissyntyinen Gregon. Skessa on kertonut tarinan ja sen hahmojen olevan hänelle äärettömän tärkeitä ja se välittyi ainakin minulle kirjan sivuja lukiessani. Jotain samaistumista tunsin noihin sanoihin, koska mullekin omista hahmoista kasvaa tärkeitä kirjoittamisen myötä!
Vaikka en ole lukenut Skessan aiempia kirjoja, ei se silti estänyt minua lukemasta tätä ensin😂 Tekstistä tulee esille varsin vahvasti tunteet, jotka myllertävät kehon sisällä, mutta niiden sanominen ääneen on erittäin vaikeaa. Seksikohtaukset on kirjoitettu suoraan, mutta siististi.
Rohkeasti aikuisemmalle lukulistalle tämä, jos on kiinnostunut ottamaan selvää rakkaudesta kahden eri lajin välillä!👀
- Yataek, Instagram-julkaisu


Luin pienenä välipalana Skessa Kaukamaan novellin Koko lohikäärmesydämestäni. Novelli sijoittuu samaan fantasiamaailma Qyamiaan kuin muutkin Kaukamaan kirjat.
Myönnettäköön, en ole yleensä novellien ystävä. Se johtunee siitä että tykkään syventyä henkilöhahmoihin ja miljööseen kunnolla. Näin ei lyhyemmässä tarinassa oikein pääse käymään. Tartuin kuitenkin tähän kyseiseen novelliin luettuani muut Kaukamaan teokset.
Teksti on tasaisen vahvaa kuin muissakin Kaukamaan teoksissa, mutta jollain tavalla tämä osa tuntuu vähän turhalta. Ymmärrä toki sen, miksi kirjailijalle tämä tuntui oleelliselta kirjoittaa. En vain ehkä itse lukijana saanut siitä hirveästi. Novellissa keskitytään syventämään lohikäärmesyntyisen Oqyrin suhdetta ihmissyntyistä miestä kohtaan. Välipalana tämä toimi ihan kivasti.
Annoin tälle tähtiä ⭐⭐⭐
- Sumukorppi, Instagram-julkaisu


Eroottisista novelleista tulee ensimmäisenä mieleen Regina-lehti, mutta tämä ei ollut sitä, ei lähellekään.
Minä pidin tästä. Skessa kirjoittaa hyvin, kevyesti ja miellyttävästi. Minun silmääni Qyamia on kiehtova high fantasy -maailma, ja tämä novelli oli ensimmäinen haparoiva askeleeni siellä, mutta ei jää viimeiseksi.
Koko Lohikäärmesydämestäni on miellyttävä ja kaunis tarina saavuttamattomasta rakkaudesta, kaipuusta ja itsensä kohtaamisesta. Skessa avasi hienosti maailmaa ja hahmoja näin tiiviissä paketissa.
Novelli on hyvin rakennettu, joskin lyhyt, ja keskittyy selkeästi juuri siihen, mitkä ovat sen teemat ja aihe.
Tällaisena toiminnasta tykkäävänä setämiähenä jäin kaipaamaan syvyyttä tausta-asetelmaan, mutta maailman ja eri syntyisten avaaminen tarinan edetessä pelasti paljon.
Qyamia on kiehtova maailma ja Skessalla on selvästi taustat tiukasti mietittynä. Suosittelen tätä novellia lämpimästi kaikille fantasiasta pitäville.
💥💥💥💥/5
- Aapo Leisiö, Instagram-julkaisu